Waar gooi je kapotte elektro en lege batterijen?

 

Je zou er van versteld staan, maar in de sorteercentra voor PMD worden vaak elektronische toestellen en batterijen aangetroffen. En jammer genoeg soms te laat: elektro en batterijen die verkeerd worden gesorteerd, kunnen brand en kleine explosies veroorzaken. Met alle gevolgen van dien.

smartphones horen niet bij PMD

Plastic behuizing of niet, smartphones zijn nooit plastic verpakkingen en horen nooit bij PMD, maar in een van de vele inzamelpunten van Recupel.

Smartphones, vapes, laptops, scheerapparaten, zaklampen, speelgoed of boormachines, … het zijn allemaal elektronische apparaten waarin een lithium batterij zit. Medewerkers in sorteercentra treffen dergelijke elektro met lede ogen aan. Die batterijen kunnen namelijk brand en kleine explosies veroorzaken wanneer ze mechanisch beschadigd worden. Mechanische beschadigingen kunnen onder meer ontstaan door de wiellader of de grijper van een kraan die de zakken verplaatst, of bij het mechanisch openscheuren van de zakken aan het begin van het sorteerproces. Ook verder in het sorteerproces schuilt er gevaar: bij het persen van in balen worden de aparte PMD-materiaalstromen in balen geperst. Zit daar een batterij tussen, dan wordt deze bij het persen ook beschadigd.

Vanwaar komt de sorteerfout?

Een mogelijke verklaring is een onbewuste denkfout. Klein elektro bevat vaak plastic. Een plastic speelgoed, een afstandsbediening, een smartphone, noem maar op. Misschien denkt men dat het in de blauwe zak mag omdat het een plastic product is of veel metaal bevat. Maar via de PMD-zak worden enkel verpakkingen gesorteerd en gerecycleerd. Daar horen elektro en batterijen, inclusief producten die werken op batterijen zoals speelgoed, natuurlijk niet bij. Alles wat werkt op batterijen of op elektriciteit, dien je op een veilige manier te sorteren zodat ze correct gerecycleerd kunnen worden op een gespecialiseerde manier. Zo vermijd je dat medewerkers in sorteer- een recyclagebedrijven van andere afvalsoorten in gevaar komen.

smartphone en strijkzool

Nog een smartphone, en je ziet het goed, zelfs een strijkzool werd al bij het PMD gevonden.

Waar moet je dan heen met elektro en batterijen?

batterijen bij Bebat, elektro bij Recupel

Gebruikte batterijen die je kan verwijderen uit het toestel, geef je af in een van de vele Bebat-inzamelpunten over het hele land, waaronder de meeste recyclageparken en supermarkten. Meer informatie op www.bebat.be.

Met oude elektrische en elektronische apparaten zoals een haardroger of elektronisch stuk speelgoed kan je terecht in alle Recupel-inzamelpunten, waaronder recyclageparken, Kringwinkels en elektrozaken. Meer informatie op www.recupel.be.
 

Allerhande plastic en metaal dat niet in de blauwe zak hoort

Hier werden batterijen en allerhande elektronisch materiaal gevonden.

Zelfs een weegschaal en kookpot zijn al gespot

Je kan het zo gek niet bedenken, maar zelfs een weegschaal, bestemd voor Recupel, en een kookpot, bestemd voor het recyclagepark, werden al bij PMD gevonden.

spuitbussen pmd
BlogSorteren

Mogen spuitbussen in de blauwe zak?

23/07/2024

waar moet afval van de barbecue?
BlogSorteren

BBQ-time! Maar wat met BBQ-afval?

23/06/2024

Gooi geen elektrische apparaten of batterijen bij PMD
BlogSorteren

Waar gooi je kapotte elektro en lege batterijen?

04/06/2024

Sleeve losmaken
BlogSorteren

Hoe het losscheuren van een sleeve ervoor zorgt dat je plastic pot of fles correct wordt gesorteerd

04/06/2024

Afsluitfolie los van het schaaltje
BlogSorteren

Waarom je eerst de afsluitfolie van je plastic bakje of schaaltje moet halen

04/06/2024

Koffiecapsules bij PMD
BlogSorteren

Koffiecapsules in de blauwe zak? Jazeker!

03/06/2024

Een dichtgeknoopt zakje bij PMD? Geen goed idee!
BlogSorteren

PMD-zak geweigerd? Kans dat het door in elkaar gestoken potten of gevulde zakjes komt

13/05/2024