Mogen spuitbussen in de blauwe zak?

 

Deze vraag wordt ons nog af en toe gesteld. Dus als jij je afvraagt of je deofles in de blauwe zak mag, je bent niet alleen. Het korte antwoord is alvast: ja, spuitbussen mogen in de blauwe zak. Het juiste antwoord? Ja, lege spuitbussen mogen in de blauwe zak, tenzij het gaat om KGA.

Welke spuitbussen mogen NIET in de blauwe zak?

Er zijn verschillende spuitbussen die nooit bij PMD mogen, ook al zijn ze leeg. Het gaat om sprays die Klein Gevaarlijk Afval zijn. Daar bestaan er namelijk nog tamelijk wat van. Alles hangt af van de inhoud van de spuitbus:

  • motorolie en smeermiddelen

Smeermiddelen, die vind je vaak in een spuitbus, zoals de alom bekende WD-40 of andere siliconensprays. Steeds KGA!

  • brandstoffen

Denk maar aan ethanol, spiritus, benzine, butaangas, propaangas etc. Zo heb je spuitbussen met butaangas of propaangas die bedoeld zijn als navulling voor aanstekers, of als brandstof voor compacte kooktoestellen voor op de camping. Verpakkingen van brandstoffen, dus ook in de vorm van een spuitbus of spray, horen nooit of te nimmer in de PMD-zak, maar steeds bij het Klein Gevaarlijk Afval.

  • verf en vernis.

Al heb je de verfpot helemaal opgebruikt, lege verfpotten horen steeds bij het KGA. En dat geldt ook voor verfspuitbussen: spraypaints, spuitlak, enz. zijn steeds KGA!

  • lijm

Bij lijm denk je misschien eerder aan een lijmstift of tube lijm  - allemaal KGA, trouwens -, maar er bestaat wel degelijk lijm verpakt in een spuitbus. De zogenaamde lijmsprays zijn net als andere verpakkingen voor lijm steeds KGA. Ook siliconentubes zijn KGA.

  • pesticiden en insecticiden

Anti-insectensprays en pesticiden vind je zowel in metalen spuitbussen als in plastic sprays. In beide gevallen gaat het om Klein Gevaarlijk Afval. 

  • verpakkingen met een van deze pictogrammen

Kom je een spuitbus of spray tegen met een van deze logo’s? Dan gaat het sowieso om een verpakking die niet in de blauwe zak mag, maar KGA is.

 

spuitbussen kga versus pmd

Waar moeten die spuitbussen dan naartoe?

Met Klein Gevaarlijk Afval kan je altijd terecht op het recyclagepark. In sommige regio's zijn er zelfs mobiele recyclageparken die op verschillende data tot bij jou in de buurt komen. Houd je spuitbussen die KGA zijn, maar ook ander Klein Gevaarlijk Afval, dus apart totdat je een bezoekje brengt aan het recyclagepark.

 

Welke spuitbussen mogen wél in de blauwe zak?

spuitbussen pmd

Simpel: is de spuitbus geen KGA, dan mag het bij PMD. Dus als jouw spuitbus niet valt onder een van bovenstaande categorieën, dan mag je hem met een gerust hart in de blauwe zak sorteren zodra hij leeg is. Dus ook een lege bus deo. Of een spuitbus scheerschuim, haarlak, allesreiniger, vlekkenverwijderaar, ... Opgelet: wil je een spuitbus sorteren die niet niet leeg is? Dan is het géén PMD! Spuitbussen waar nog product inzit, hoort bij KGA. Ook al zou het leeg bij PMD mogen.

 

Heb je toch nog een pertinente sorteertwijfel over een spuitbus? Vul het in bovenaan deze pagina en ontdek meteen de sorteerinstructie!