Voor wie het nog niet wist: je gebruikte koffiecapsules kan je kwijt in de PMD-zak. En dat kan zelfs al sinds begin 2023! Gedaan dus met het apart houden van de capsules om deze dan in te leveren of af te geven aan de postbode. Maar hoe komt het dat dat plots mogelijk werd? En wat gebeurt er met die koffiecapsules?
Voor koffiecapsules was er nog geen uniform inzamel- en recyclagesysteem. Capsules van Nespresso kon je meegeven aan de leverancier of binnenbrengen bij een servicepunt, maar capsules van andere merken belandden bij het restafval. Daarom hebben de grootste merken van koffiecapsules (Nespresso, Nestlé en JDE Peet’s) samengezeten met Fost Plus om een duurzame recyclageoplossing voor alle koffiecapsules te komen. Die duurzame recyclageoplossing was geen evidente opdracht, want de capsules zijn relatief klein in vergelijking met de meeste andere verpakkingen uit de blauwe zak. Ze bevatten in de meeste gevallen ook heel wat productresten, gruis en vocht.
In het sorteercentrum komen koffiecapsules in de materiaalstroom 'klein aluminium' terecht.
De meeste koffiecapsules bestaan uit aluminium. Bij de eerste testen in de sorteercentra bleken de aluminium capsules effectief te klein om gecapteerd te worden in het standaardproces, waardoor ze in de reststroom terechtkwamen. Fost Plus en de grote koffiemerken hebben daarom forse investeringen gedaan in de sorteercentra. Nu zijn er extra installaties die het kleine aluminium kunnen verwijderen van het andere PMD: de afvalstroom ‘klein aluminium’ werd geboren. In een volgende stap verwijderen we het koffiegruis, andere productresten en eventuele plastic folies. Het resultaat is een zuivere stroom aluminium, klaar voor gebruik in nieuwe voorwerpen en verpakkingen. Lees hier meer over het sorteerproces van metalen verpakkingen.
De recyclage van de plastic capsules is een stuk complexer. Er bestaat namelijk een diverse mix van capsules, uit verschillende types plastics en met uiteenlopende afmetingen, vormen en kleuren. Sommige bevatten nog veel gruis en productresten, andere zijn leeg. Toch kunnen we vandaag al een aanzienlijk deel ervan in de bestaande stromen voor polypropyleen (PP) en gemengde plastics opnemen. Maar het is alleszins onze missie om de sorteerbaarheid van plastic koffiecapsules te verbeteren.
Opletten met composteerbare capsules!
Sommige merken verkopen capsules met de boodschap dat ze composteerbaar zijn. Composteerbare materialen worden niet gecomposteerd via de blauwe zak. In de blauwe zak gaan namelijk enkel verpakkingen die naar recyclagebedrijven gaan. En recyclage, da’s wat anders dan compostering.
Nog sorteertwijfels? Vul bovenaan deze pagina in wat je wilt sorteren en krijg meteen het antwoord!