Hoe worden de plastic folies uit de blauwe zak gerecycleerd?

 

We blijven het zeggen, maar wist je dat er in de blauwe zak maar liefst 16 verschillende materiaalstromen zitten? Die kan jij allemaal in dezelfde blauwe zak sorteren, maar in het sorteercentrum worden die stromen uit elkaar gehaald. Een van de materiaalstromen zijn polyethyleenfolies, kortweg PE-folies. Dat kan bijvoorbeeld een leeg zakje geraspte kaas of een leeg zakje sla zijn, maar ook de plastic folie rond wc-rollen, enzovoort. Die folies worden hier in België gerecycleerd. En om de cirkel rond te maken: de folies worden tot folies gerecycleerd. Volg het proces even mee!

Het sorteercentrum

First things first: de folies worden naar het recyclagebedrijf gebracht vanuit het PMD-sorteercentrum. Daar komen namelijk alle blauwe zakken toe die we proper op de stoep hebben aangeboden en worden meegenomen door de afvalophalers. In het sorteercentrum volgen de blauwe zakken een heel sorteerproces, en aan het einde van de rit zijn er maar liefst 16 materiaalstromen uit elkaar gehaald en in balen geperst. De balen met polyethyleenfolies gaan naar het recyclagebedrijf ecoo, in het Limburgse Beringen.
 

Het recyclagebedrijf

Eens aangekomen in het recyclagebedrijf, worden die balen opengemaakt en op de band gelegd. Nu begint het hele recyclageproces. Via trilmachines worden de folies uit de net opengemaakte balen nog eens goed van elkaar losgemaakt en gaan ze allemaal langs een infraroodcamera die onzuiverheden detecteert. Die onzuiverheden worden weggeblazen. Daarna gaan de folies richting shredder, zo worden de folies al in kleine stukjes versneden. 

Recyclagebedrijf ecoo
drijf-zinkbad folie-tot-folierecyclage
agglomeratie van de folies

Hierna volgt een heel proces van wassen en drogen. Zo worden de folies bijvoorbeeld door een bad gehaald die nog eens onzuiverheden verwijdert door middel van de zogeheten drijf-zinktechniek. Op basis van dichtheid gaan de folies boven drijven, de rest zinkt naar beneden. Deze stap is belangrijk, want om goed te recycleren moeten de materialen volledig vrij zijn van onzuiverheden. Het water dat wordt gebruikt in het hele wasproces gaat trouwens niet verloren: het wordt in een gesloten loop gerecycleerd en gezuiverd.

Nadat de stukjes folie een laatste keer gewassen zijn, worden ze  op verschillende manieren gedroogd. De gedroogde folie wordt daarna via een ventilator doorgestuurd naar een buffersilo.
 

Vervolgens worden de agglomeraten gesmolten via een extrusiemachine. Het zo ontstane vloeibare materiaal gaat door een microfilter en wordt via een roterend blad en een granuleermachine omgezet in granulaat. Dat zijn de kleine plastic korrels die je hier ziet. Na een kwaliteitscontrole zijn deze granulaten klaar voor levering naar klanten, die de korrels omzetten in nieuwe folies voor hun producten of verpakkingen. En dat is folie-tot-folierecyclage!

Het hele proces in beeld zien? Bekijk de video!
 

granulaat