BBQ-time! Maar wat met BBQ-afval?

 
waar moet afval van de barbecue?

Grote kans dat het een kwakkelzomer wordt, maar des te meer zullen we genieten van de dagen wanneer we wél onze barbecue kunnen aanzetten. Zo’n heerlijk dagje barbecueën brengt wel wat afval met zich mee. Wij zijn er om jou te helpen alles goed te sorteren en de restafvalzak klein te houden!

Barbecue op kolen

Wie barbecuet met kolen, moet de kolen en de as bij het restafval gooien. Let er wel op dat je de kolen genoeg laat afkoelen! De papieren zak waarin de kolen hebben gezeten, die mag bij het papier-karton. Idem met het doosje waarin aanmaakblokjes zaten.

Maar wat als je een fles aanmaakvloeistof gebruikt? Best even de sorteergids voor PMD checken! Er zijn namelijk verschillende soorten verpakkingen die verboden zijn in de PMD-zak. Het gaat om verpakkingen die altijd bij het Klein Gevaarlijk Afval horen, ook al zijn ze leeg. Een van die voorbeelden zijn verpakkingen van brandstoffen. Dus ook al is je plastic fles aanmaakvloeistof leeg, deze is verboden in de blauwe zak. Houd de fles apart en neem ze mee met een volgend bezoekje aan het recyclagepark. 
 

aanmaakmiddel voor de barbecue
gasfles op butaan of propaan

Barbecue op gas

Ben je eerder verknocht aan barbecueën op gas? Dan heb je geen afval met kolen of aanmaakblokjes. Het enige waar je op moet letten, is de gasfles die je aan je barbecue aansluit. Uiteraard moet er moet gebruikte gasflessen voorzichtig worden omgegaan. Gooi deze zeker niet achteloos bij het restafval of PMD, maar lever deze correct in. Flessen van bekende merken, zoals Campingaz, Antargaz of Primagaz, kan je in een hele reeks verkooppunten inleveren of inruilen. Neem dus zeker een kijkje op de website van het merk om een verdeler in je buurt te zoeken, of surf naar mijngasfles.be.

Is je gasfles na gebruik nog niet leeg, dan doe je er goed aan om enkele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Sluit de fles goed af en bewaar ze niet bij warmtebronnen of in de zon.

pmd over na de bbq

Komen eten!

Nu we de veiligheidswaarschuwingen met je hebben doorgenomen, is het tijd om te focussen op de essentie: lekker eten. De plastic bakjes waarin de vleesjes verpakt zaten? In de blauwe zak ermee! Maak wel even de afsluitfolie los van het bakje zodat ook de folie nadien kan gesorteerd en gerecycleerd kan worden. Is er een opvangpapiertje in het schaaltje dat het vleessap absorbeert? Da’s voor het restafval.
 

Gaan we voor groentjes bij de BBQ? Een zakje voorgewassen sla is vaak handig, en ook dat zakje is voor de blauwe zak. Een BBQ zou geen BBQ zijn als er geen overschotjes zijn. Gooi deze zeker niet weg en geniet nadien nog van de restjes. Groenteafval zoals de aardappelschillen is voor bij het gft. Stokjes van vleesbrochetten of groentebrochetten? Die zijn voor het restafval. En de sausjes? Als de fles ketchup of mayo op is, dan is die voor de PMD-zak.

Wijn erbij

Enkele flessen wijn meester gemaakt? We don’t judge, tenzij je ze fout sorteert. Lege wijnflessen horen uiteraard bij glas, maar wist je dat de wijnkurken ook perfect recycleerbaar zijn? Houd ze apart en lever ze in bij een volgend bezoekje aan het recyclagepark, of in een van de vele inzamelpunten die je hier vindt. Is de kurk van plastic? Die kan dan bij het PMD. De kartonnen doos van bag-in-box wijn doe je bij het papier-karton, de soepele wijnzak kan bij PMD als het gaat om een transparante zak. Is de zak gealuminiseerd, dan is deze niet recycleerbaar en is het voor het restafval. Is je gezelschap eerder fan van pintjes? De kroonkurken van de flesjes bier zijn Metalen verpakkingen, de M van PMD. 
 

wijn en bier bij de bbq

Een barbecue organiseren kan voor flink wat afval zorgen, maar als je alles correct sorteert, wordt een groot deel opnieuw als grondstof ingezet. Bonus: je betaalt je niet blauw aan een restafval zak vol BBQ-afval. Geniet alvast van de hopelijk vele barbecues die deze zomer mogen volgen!

 

Sorteertwijfels? Vul in wat je wilt sorteren bovenaan deze pagina en krijg meteen de sorteerinstructie.