De P van PMD: wat gebeurt er met je plastic verpakkingen?

 

Je sorteert je plastic verpakkingen allemaal netjes in de blauwe PMD-zak. Die wordt vervolgens bij je thuis opgehaald – praktisch en superhandig! Maar wat gebeurt er daarna eigenlijk met al die plastic verpakkingen? 

Zeg niet zomaar plastic

De plastic verpakkingen in je PMD-zak zijn heel divers, dat heb je zeker al gemerkt. Er zijn zachte en harde plastics, doorzichtig en ondoorzichtig, mat en glanzend, in alle kleuren van de regenboog. Zeg dus niet zomaar plastic tegen plastic. Er zijn heel veel verschillende soorten, elk met hun eigen toepassing en samenstelling. Ze kunnen dus ook niet zomaar samen gerecycleerd worden.

sorteercentrum

Wist je dat je PMD terechtkomt op een transportband van wel zo’n 5 kilometer lang?

 

Naar het sorteercentrum!

Je PMD-zak gaat daarom eerst naar een sorteercentrum waar de materialen netjes van elkaar gescheiden worden. En dat gebeurt trouwens allemaal in België: speciaal voor de PMD-zakken werden hier vijf sorteercentra gebouwd.

In het sorteercentrum worden de zakken opengescheurd en je verpakkingen komen op een grote sorteerband terecht, waarna ze verschillende stappen doorlopen. De sorteermachines maken gebruik van de nieuwste technologieën om al die materialen en verpakkingen te herkennen en automatisch uit te sorteren.

Elf plastic materiaalstromen

Dat uitsorteren van je PMD-zak resulteert in maar liefst 16 aparte materiaalstromen. Da’s al heel wat meer dan de 3 letters in PMD. De M staat voor metalen verpakkingen en houdt drie materialen in: staal, aluminium en klein aluminium zoals drankcapsules. Dan heb je nog de D, de drankkartons. De P? Die staat voor plastic verpakkingen. Maar de ene P is de andere niet! Er zijn namelijk elf verschillende types kunststoffen die in het sorteercentrum worden opgesplitst.

Ten eerste heb je drankflessen uit PET. Die worden gescheiden in een heldere, een blauwe, een gekleurde en een opake stroom. De bakjes en schaaltjes uit PET worden apart gehouden, omdat die net iets anders samengesteld zijn. De overige harde plastics worden in vier stromen gesorteerd: (high density) polyethyleen of HDPE, polystyreen, polypropyleen en gemengde plastics. Tot slot worden ook de zachte plastics – voornamelijk folies en zakken – in twee stromen gesorteerd: polyethyleen en andere folies. Als laatste blijft nog een klein deel residu over, dat niet verder kan gerecycleerd worden.
 

trommelzeef in het sorteercentrum van Indaver

Nadat de blauwe zakken worden opengescheurd, gaan alle verpakkingen de transportband op richting de trommelzeven, waar de grote folies worden verwijderd.

Korrels van HDPE

Deze korrels zijn ooit plastic verpakkingen uit HDPE geweest, zoals een flacon douchezeep, wasmiddel, zonnecrème, …

Klaar voor recyclage

De volgende stap is natuurlijk om al die plastic verpakkingen een nieuw leven te geven. Eens gesorteerd worden ze in grote balen geperst die naar gespecialiseerde recyclagefabrieken gaan. Ze worden er gewassen en vermalen tot zuivere en gebruiksklare flakes of korrels. Die vormen de perfecte basisgrondstof om nieuwe producten mee te maken.
 

Je komt ze zeker opnieuw tegen

De toepassingen zijn zo goed als eindeloos: heel veel nieuwe flesjes en verpakkingen natuurlijk, maar evengoed kapstokken, bloempotjes of zelfs straatmeubilair. Wist je trouwens dat ook de blauwe PMD-zakken zelf worden gerecycleerd? En de recyclage gebeurt steeds meer in België. De kans is dan ook groot dat je de verpakkingen die je thuis sorteert even later opnieuw zal tegenkomen in je lokale supermarkt of winkel!

De plastic materiaalstromen in de blauwe zak